BTW identificatienummer en Omzetbelastingnummer

Vanaf versie 4.6.0 van iMUIS (Online)

Stappenplan voor ZZP’ers die een nieuw BTW-identificatienummer hebben ontvangen

Een ZZP’er (rechtsvorm Eenmanszaak) heeft nu (eind 2019) van de Belastingdienst twee nummers gekregen. Dat was benodigd omdat het BSN nummer van de ZZP’er in het BTW nummer van de ZZP’er was verwerkt. In verband met de AVG wetgeving is het gebruik van een BTW nummer met BSN gegevens niet meer wenselijk. Alleen in communicatie met de Belastingdienst wordt het op BSN gebaseerde nummer nog gebruikt, met de nieuwe naam Omzetbelastingnummer.

Wat is er veranderd?

Vanaf versie 4.6.0 van iMUIS (Online) is in de tabel ‘Basis Algemeen’ het veld “BTW-nummer” vervangen door “BTW identificatienummer” en is het veld “Omzetbelastingnummer” voor ZZP’ers toegevoegd.  Voor de meeste ondernemingen verandert er verder niets. Alleen ZZP’ers gebruiken beide nieuwe velden.

Stappenplan

NB. Als u zelf geen toegang heeft tot genoemde onderdelen van iMUIS Online raadpleeg dan uw accountant / intermediair van iMUIS Online. Zij kunnen het “BTW identificatienummer” in de tabel ‘Basis Algemeen’ voor u invoeren.

  1. Ga naar iMUIS Online – menu – Financieel – Grootboek – Tabellen/stamgegevens  – Basis Algemeen
  2. Verplaats het Btw-nummer in het veld “BTW identificatienummer” naar het veld “Omzetbelastingnummer”.
  3. Zet het nieuwe BTW identificatienummer, dat u heeft ontvangen van de Belastingdienst, in het veld “BTW identificatienummer”.
  4. Klik onderaan het scherm van de tabel ‘Basis Algemeen’ op [Opslaan].

Alternatief
In de basisinstellingen van het programma BTW aangifte kunt u ook de nieuwe velden “BTW identificatienummer” en “Omzetbelastingnummer” invullen. Voer daarvoor de bovenstaande stappen vanaf stap 2 uit.

Controleren of de nieuwe nummers zijn ingevoerd

Accountantskantoren kunnen in  het iMUIS Online Accountancy dashboard de categorie Algemeen kolommen  “BTW-nummer”, “Omzetbelastingnummer” en “Rechtsvorm” toevoegen voor een overzicht van de btw nummers in de verschillende administraties van  iMUIS Online.

 

Related Articles