RGS brugstaat: standaard voor uitwisseling van boekhouding naar winstaangifte IB en VPB

Wat is de  RGS Brugstaat
De RGS brugstaat is een standaard om de koppeling van boekhouding naar winstaangifte IB en VPB mogelijk te maken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwe XML standaard voor het eenvoudig uitwisselen van grootboeksaldi op basis van RGS.
In nauw overleg met betrokken softwareleveranciers is door Onderzoeksbureau GBNED een ‘standaard koppelvlak’ gedefinieerd om gegevens vanuit boekhoudsoftware op basis van RGS over te zetten naar fiscale aangiftesoftware. Het is een uniforme oplossing voor het automatisch aanleveren van cijfers voor de winstaangifte.

RGS Brugstaat in iMUIS Online
De RGS brugstaat is binnen iMUIS Online te vinden onder Menu – Financieel – Grootboek – Exporteren – RGS Brugstaat

Voorwaarden om een RGS Brugstaat te kunnen maken
Grootboekschema moet gekoppeld zijn met het RGS schema
De RGS Brugstaat kan alleen correct opgebouwd worden als het grootboekschema van de administratie voorzien is van RGS codes.

Mogelijkheden
U kunt het RGS Brugstaat bestand downloaden naar uw computer, of e-mailen naar uw e-mailadres, zodat u het RGS Brugstaat bestand beschikbaar heeft voor een extern softwarepakket waarmee winstaangifte IB en VPB worden opgesteld.

Toegangsrechten voor RGS Brugstaat

 • Module
  De RGS Brugstaat behoort tot de module Financieel. U dient de module iMUIS Online Financieel in uw abonnement te hebben om gebruik te kunnen maken van de RGS Brugstaat.
 • Toegang tot programma RGS Brugstaat
  Menu – Gebruikersbeheer – Gebruikersbeheer – kies gebruiker – [Gebruikerdetails] – [Menurechten] – [Programma’s]
  Vink de optie RGS Brugstaat aan om de gebruiker toegang te geven tot het programma RGS Brugstaat.

Hoe exporteer ik de RGS Brugstaat?

 • Jaar
  Let op: de jaaraansluiting voor het geselecteerde jaar dient te zijn uitgevoerd
  Vul het jaar in waarvoor u een RGS Brugstaat wilt aanmaken.
 • Controle op de koppeling tussen RGS en het grootboekschema van de administratie
  Als er in het grootboekschema van de administratie grootboekrekeningen zijn waarin nog geen RGS code is gekoppeld, dan wordt hier weergegeven hoeveel grootboekrekeningen het betreft.

  • Ontbrekende RGS codes invoeren
   Ga naar de tabel Grootboek
   Zet de optie “Rekeningen zonder RGS-code” aan
   Vul bij de getoonde grootboekrekeningen de betreffende RGS-code in.
 • Versturen via e-mail
  Let op: als uw internet provider een limiet heeft gezet op de omvang van e-mail bijlages kan de e-mail geweigerd worden. Vink deze optie dan uit en download de brugstaat
  Vink deze optie aan om de RGS Brugstaat direct na het aanmaken per e-mail te versturen naar het getoonde e-mailadres. Dit e-mailadres kunt u wijzigen in Mijn gegevens.
  Vink deze optie uit om de RGS Brugstaat te downloaden naar uw computer. Na het aanmaken van de auditfile op de server wordt er een downloadlink getoond.
  NB Als in plaats van een selectievakje voor het e-mailadres een melding wordt getoond, dan dient u een e-mailadres in te voeren in het onderdeel Mijn gegevens of de e-mailinstellingen te controleren in Systeembeheer van iMUIS Online.
 • [Starten]
  Klik op [Starten] om de RGS Brugstaat voor het ingevoerde jaar aan te maken en van de iMUIS Online Server naar het getoonde e-mailadres te sturen of naar uw eigen PC te downloaden. U krijgt de download schermen van uw browser te zien. De browser kan een waarschuwing tonen waarin staat dat u een “Onbekend bestandstype” gaat downloaden. Kies dan voor “Opslaan”. Blader vervolgens naar de map van uw keuze en klik op [OK].
 • [Sluiten]
  Sluit dit scherm zonder een RGS Brugstaat aan te maken. U keert terug naar het dashboard van iMUIS Online.

RGS Brugstaat  voor het CBS (Productstatistiek)

Per 6 april 2021 is het mogelijk om gegevens uit de administratie van uw bedrijf rechtstreeks te verzenden naar het CBS om een vragenlijst in te vullen. Voorwaarde is dat de administratie gekoppeld is aan RGS. Dit gebeurt in het standaard formaat van de RGS Brugstaat (XML export).

Het CBS zet deze oplossing in voor de zogenaamde Productiestatistiek van het CBS, een vragenlijst die verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de lastendruk van het CBS richting bedrijven. Door het uploaden van de administratie gekoppeld aan RGS kan tot 75% van deze vragenlijst automatisch ingevuld worden. Dat spaart de ondernemer dus veel tijd.

Meer informatie over dit traject staat op https://www.cbs.nl/bespaartijd.